Д-р Павел Вълев: Мурсалски чай и Зеолит от Родопите
- Д-р Вълев, как можем да си помогнем с билките и минералите, и истина ли е, че Мурсалският чай и Зеолитът са „Родопското злато“?
- Да, може да се каже. Мурсалският чай е многогодишно растение, което носи названието си от Родопския рид Мурсалица. Същият този чай се среща и в Пирин планина, и в планината Славянка, така също се отглежда и в малки чаени плантации. Бере се преди цъфтежа. За изследване на лечебните свойства на Мурсалския чай, изключително голяма заслуга има българският лекар Анатолий Аликовски. Той е роден в село Водни пад, на юг от Триград, до самата гръцка граница. Започва практиката си в Триград, което му дава възможност да има преки наблюдения, лекувайки местните хора с Мурсалски чай, включително и столетниците, които населяват Родопите.
- Какви са доказаните ползи от употребата на Мурсалския чай?
- Фактите от проучването са категорични: чаят повлиява благоприятно разтварянето на уратните бъбречни камъни, ефективно вдига нивото на глутатиона в кръвта, поради което има доказано мощно антиоксидантно действие. Помага на мъжете, които имат проблеми с простатната жлеза със силния си противовъзпалителен ефект и със спирането на растежа на аденомите в нея. Комбинацията от витамини и наличието на желязо, обуславят антианемичното му действие. Високата концентрация на цинк и на селен го правят аналог на Виаграта, което гарантира мощна и продължителна ерекция на мъжете, както и хубав секс за жените. Използва се също като помощно лечебно средство при бронхити, при бронхиална астма, при чернодробни, при жлъчни и при стомашно-чревни болести. А, знаете ли, Д-р Какарашев, че Мурсалският чай е използван при подготовката на космонавти в програмите на бившият СССР (сегашна Русия) и САЩ?
- Да, известен ми е този факт и това е неоспоримо доказателство за ползата от употребата на билката от Родопите. В тази връзка, да Ви запитам, Д-р Вълев, от какво зависи лечебната сила на Мурсалският чай, как се приготвя и кога се пие?
- Лечебната мощ на Мурсалския чай зависи от два важни фактора – от надморската височина с нейните климатични дадености и от състава на почвите, върху които той се отглежда. Това означава, на първо място, надморска височина над 1200 метра и на второ място, наличието на карст. Приготвянето на чая става лесно: едно стръкче Мурсалски чай се пуска в празна порцеланова чаша и се залива с 250 милилитра вряща вода. Чашата се захлупва с малката чинийка към нея и се запарва в течение на пет минути. Подслажда се с натурален билков пчелен мед, добавя се сокът на половин изцеден лимон и се пие на големи глътки, още докато е топъл. Полезният ефект на чая се засилва многократно, ако към него се добавят една-две супени лъжици натурален сок от Арония, както и ако самият чай се приготви със Зеолитна вода.
- Тук бих искал да допълня, че който не обича лимон, може да сложи в чая една супена лъжица натурален ябълков оцет, както и че има чай "Родопски букет", който е Мурсалски чай, обогатен с още седем лековити билки от Родопите: червен риган, жълт кантарион, мента, мащерка, малина, шипка и борови връхчета. Споменахте Зеолитна вода. Как се приготвя тя и защо е полезна?
- Вземате 10 литрова туба с алкална минерална вода, примерно от Велинград. Отливате 1 литър вода и в тубата изсипвате 1 килограм Зеолит, това са лечебни камъни от Родопите, които се купуват от аптеката. Пие се по 1 чаена чаша на ден, като при намаляване количеството на водата в бутилката, тя се допълва с филтрирана чешмяна вода или с трапезна изворна вода. Зеолитът има способността на улавя токсините и тежките метали, които са попаднали в организма ни, също така, той обезврежда свободните радикали, като ги интегрира в молекулите си и ги изхвърля извън организма. Минералите в Зеолита алкализират и балансират pH на кръвта, обогатяват я с необходимите микроелементи, подобряват обмяната на веществата, както и функциите на черния дроб, храносмилателната и отделителната системи. Научно е доказано, че Родопският Зеолит засилва имунитета и детоксикира организма.
Д-р Румен Какарашев
Прочетете и следващото интервю с Д-р Павел Вълев:
https://dr-rumen-kakarashev.blogspot.com/2024/04/blog-post_17.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар