Д-р Димитър Пашкулев: Болести през пролетта


ИНТЕРВЮ НА Д-Р РУМЕН КАКАРАШЕВ С Д-Р ДИМИТЪР ПАШКУЛЕВ - ФИТОТЕРАПЕВТ


ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ПОМАГАТ ПРИ ПРОЛЕТНИ ПРОБЛЕМИ

 Д-р Димитър Пашкулев (www.dpashkulev.info) е експерт по редица медицински и интегрални дисциплини, като повече от половин век, той усъвършенства прилагането на растителните средства – храни, билки, подправки и есенции. Автор е на книги, има оригинални разработки за продукти, които прилага в индивидуалните природолечебни програми. През последните десетина години, той участва в програмите на център „Витарама“ (www.vitarama.bg), където негови препоръки за ястия и хранителни добавки се вграждат хармонично в цялостния комплекс от терапията за подобряване на здравето и за постигане на дълголетие.

- Д-р Пашкулев, как се отразява настъпването на пролетта върху здравето ни?

- Бих казал, благоприятно за едни и кошмарно за други. Мнозина от нас чакат с нетърпение разцъфването на природата през пролетните месеци, докато хората със здравословни проблеми се притесняват от изострянето на старите си болежки. Истината е, че новият сезон има своите подпомагащи и разбалансиращи фактори, така че пролетното време ни носи както добри, така и лоши новини...

- Нека започнем с „лошите новини“…

- Лошите новини са, че всеки променлив сезон е изпитание за организма. Такива променливи сезони у нас са началото на пролетта и краят на есента. И тези от нас, които имат по-слаби приспособителни механизми, било то поради базово предразположение, прекарани и съществуващи болести, работа и живот в увреждаща среда и неадекватен начин на живот, могат да си припомнят възпалителни, алергични, автоимунни, храносмилателни, язвени, хормонални, невротични и други болести, които дотогава не са им създавали съществени проблеми. Обаче Д-р Какарашев, как мислите, дали проблемите на хората се дължат единствено и само на промяната в климата?

- Според мен, освен климатичните фактори, проблем създават летежа на полените и контактите с някои микробни патогени, включването на храни с различно храносмилане и общата промяна в стила и начина на живот при много хора. Аз съм позитивномислещ човек и ми се иска да погледнем нещата от хубавата им страна - дали пролетта не е чудесно време за изцеление чрез силите на природата?

- Да, пролетта лекува! Това е добрата новина. Природата ни зове за директно общуване с нея, дава ни все-повече зелени дарове за нашата трапеза и за практическото използване на фитотерапевтичните ни знания. При това, не е задължително всеки да ползва билки от природата, като ходи да си ги бере сам от планината. 

- Така е, някои хора не познават добре билките. Всичко което ни трябва за изпълнение на рецептите, има ли го по билковите аптеки?

- Да, има го. Винаги е полезно да се напомни, че при упорити проблеми, оптимален резултат се получава чрез съчетаване на компетентна диагностика с комплексно лечение, от което начинът на живот и специализираните допълнителни терапии са като двете крила на „птицата на здравето“. Така че употребявайте споменатите натурални терапии с разум и сърце, и когато е необходимо – под контрол от личния лекар. Дозите, които давам са усреднени и подлежат на индивидуални корекции при всеки пациент.

- Нека насочим вниманието си към пролетните алергии – сенна хрема, бронхиална астма, алергични екземи, ставни, бъбречни и автоимунни страдания…

- С удоволствие. Когато организмът сметне, че му е „писнало“ от чуждите субстанции, той решава да проявява свръхчувствителност към тях. Идентифицирането и избягването на тези чужди агенти може да е трудно или да има временен ефект. Цялостното пречистване и укрепване на тялото и психиката стои в основата на дългосрочните решения.

- В тази връзка да Ви запитам, случаен ли е дългият пост в православието, именно по това време, преди Великден?

- Никак не е случаен. Благодарение на него се изчиства организма от натрупаните токсини през зимата. Когато гладуването е съчетано с продължителна употреба на природни продукти, тогава по-бързо и по-лесно се постига стабилизиране на състоянието на болния. Това позволява намаляване на дозите на приеманите лекарства, дори и спирането на употребата на всякакви фармацевтични медикаменти.

- Как да си направим зеленчуково-билков шейк, тип „смути“?

- Без да се смущавате, трябва да пристъпите към правене на  пролетното смути. Необходимите продукти за 1 човек са: два-три средно големи моркова, една малка сурова тиквичка (обелена), листа от магданоз или целина, пресни стръкчета коприва и зелен лук, всичките едро нарязани – по една шепа, едно малко авокадо, един малък лимон (без корите и семената).

- Обаче някой хора не понасят цитруси…

- Да, така е. Тези от вас, които имат проблем с цитрусите, могат да изцедят сока на един нар, да добавят една супена лъжица натурален ябълков оцет и половин равна чаена лъжичка диетична сол, съдържаща 66% калии и 33% натрии.

- Трябва ли да смелим всичко това?

- Трябва, разбира се! Смелете в мощен блендер цялата смес и я изпийте бавно, сутрин на гладно, или я приемайте на части, като отделни хранения през деня.

- Обичам да пия билков чай. Коя рецепта ще ми препоръчате?

- Най-добрата за пролетта. Вземете по една пълна супена лъжица едро нарязани пресни или по една пълна чаена лъжичка изсушени билки: коприва (стръкчета или листа), листа от бреза и жиловлек, корени от репей, стръкове от петопръстен очиболец и люспи от червен лук. Добавете една равна чаена лъжичка сладък корен.

- Ама, не е ли много една чаена лъжичка сладък корен за хората, които страдат от високо кръвно налягане?

- Да, много е. Тези от вас, които имат артериално налягане над РР 160/100, трябва да намалят наполовина дозата на сладкия корен. Същото важи и за пациентите, които освен артериална хипертония имат и задръжка на течности (отоци по тялото). 

- Предполагам, че ще правим отвара…

- Да, тутакси пристъпваме към приготвяне на отварата. Две пълни супени лъжици от сместа се варят на бавен огън (леко) за около 2-3 мин. в половин литър вода. След изстиване, отварата се разпределя за пиене на два пъти - сутрин и вечер, поне 10 мин. преди хранене. 

- С тази отвара, може ли да се правят инхалации, гаргари, промивки и компреси?

- Да, може. Съставът й е изключително ценен и тя помага както при вътрешно, така и при външно приложение.

- Какво да правят хората с язви на стомаха и дванадесетопръстника, с гастрити, с кръвоизливи и с нарушения в храносмилането?

- Трябва да спазват диета, но не само това! Запомнете, че освен задължителните диетични регулации, доброто храносмилане изисква спокойствие, особено на трапезата, умерено движение, добър сън, позитивни емоционални преживявания, разходки на открито, избягване на самоволен прием на лекарства, особено на нестероидните болкоуспокояващи медикаменти. 

- Какви продукти са ни необходими за зеленчуково-билков сок?

- Вземете два-три средни моркова, парче зеле (червено), с размер на мъжки юмрук, малка връзка копър, една супена лъжица невен или лайка (цвят и листа) и няколко стръка жиловлек (широк или тесен).

- Какво правим с тези храни и билки?

- Слагате ги в мощна сокоизстисквачка, която притежава способността пълноценно да изцеди всички сокове. Когато напълните каничката с пресен сок, започвате да го пиете бавно един час преди ядене.

- Обаче не всеки може да изпие целия сок наведнъж…

- Така е. Тези от вас, които усещат, че не могат да се справят с всичкия сок наведнъж, трябва да оставят от една трета до половината от него за по-късно, като го държат в затворен съд на хладно място.

- А може ли да се приготви билков чай за хората с язви и гастрити?

- Може и е силно препоръчително. Вземете по една пълна супена лъжица едро нарязани пресни или по една пълна чаена лъжичка изсушени билки: листа и цвят от слез (или корени от ружа), жиловлек (широк или тесен), бял равнец (цвят и листа), акациев цвят, жълт кантарион (цвят и листа) и маточина (листа). Прибавете по една равна чаена лъжичка леко счукани семена от копър (възможна е замяна на копъра с резене или с кориандър, но в никой случай не слагайте кимион).

- Сега пристъпваме към варене на приготвената смес...

- Да, две пълни супени лъжици от сместа се поставят във вряща вода, като съдът се захлупва поне за 20 минути, за да се запарят билките. Свареният бульон се разпределя за изпиване на 3 или 4 пъти, поне 10 мин. преди хранене.

- Друг сериозен проблем е пролетната умора. Как хората да се справят с нея?

- Наистина, в началото на пролетта много от нас страдат от пролетна умора и депресия. През пролетта времето се затопля и е необходима повече енергия за да могат хората да работят, да имат качествени романтични връзки и да спортуват за здраве и дълголетие. Но, знаете ли, Д-р Какарашев, кои са причините за това постоянно усещане за умора?

- Да, знам. Освен неподходящите навици за „боклукчаво“ хранене, заседнал и стресов живот през зимния период, се прибавят и адаптационните проблеми от смяната на сезона. Предчувствам, че ще ни препоръчате нещо свежо, може би рецепта за плодово-зеленчуково-билков шейк?

- Познахте! Трябват ви по две шепи едро нарязани пресни плодове (ягоди, банани, цитруси или други налични) и микс от пролетни зеленолистни – маруля, спанак, магданоз, аспержи и други. За хората с по-големи дефицити и най-вече за тарикатите препоръчвам да добавят диворастящи растения като глухарче (цвят и листа), коприва, лапад, щир (див амарант), лобода, самобайка и врабчови чревца. Добавете по една шепа едро нарязано червено цвекло, обезкостени фурми или други качествени сушени плодове. Отделете венчелистчетата и тичинките на един среден по големина розов цвят и го турете в тази смес. Загребете и сложете по една равна супена лъжица ленено семе или семе от чиа, както и сурово какао на прах или рожков и по малко цейлонска канела, кардамон, майорана и ванилия (по избор).

- Преди да го пием, ще трябва да го смелим…

- Точно така. Смелете в добър блендер до получаване на гладка хомогенна смес. Пийте бавно на гладно или го приемайте като отделно хранене. Тези от вас, които имат проблем с пиенето, може на два пъти през деня да го приемат, за да не им идва „ташкън“.

- А как да си приготвим суперхрана с храни и добавки?

- Много лесно. Вземете две пълни супени лъжици нискомаслен растителен протеин (от ориз, коноп, грах, бадеми, тиквено семе), прибавете по една пълна супена лъжица нискомаслено сурово какао на прах, кокосова и тръстикова захар и по една пълна чаена лъжичка хлорела, шипкова люспа или арония на прах, малко цейлонска канела, кардамон, майорана и ванилия (по избор), а също така слънчогледов лецитин на прах, таурин и магнезиев цитрат.

- Кога и как се пие този еликсир?

- Вземайте по една до три пълни супени лъжици от сместа на ден. Разтваряйте я в чаша трапезна вода или в натурален сок. Дали да сложите една, две или три лъжици смес е в зависимост от телесните ви „габарити“ и според физическото ви натоварване. Бъдете здрави!

Д-р Румен Какарашев, 

GSM 0886118686, 

kakarashev@abv.bg


Коментари

Популярни публикации от този блог

Д-р Павел Вълев: Има ли в България вода, която гори с пламък?

Меги Стоянова: Какво ни трябва за хубав с*кс?

Доц.Д-р Анна Драганова: Терапия на настинка и грип с натурални етерични масла и Японска терапия