Златка Борисова: При обилна менструация вземете витамин С


ИНТЕРВЮ НА Д-Р РУМЕН КАКАРАШЕВ СЪС ЗЛАТКА БОРИСОВА

Златка Борисова е завършила Медицински институт "Йорданка Филаретова", гр.София, през 1989 г. със специалност медицински лаборант за клинична лаборатория, микробиология, хистология и паразитология.

Завършила е курсове по Корейска Су Джок терапия през 2018 г. в ЦЗО "Едикта".

Работила е по създаването и по производството на хранителна добавка за желязо-дефицитна анемия "Профер", съвместно с Проф. д-р Пенчо Далев, д.т.н.

Автор е на книгата "Седем - числото на сътворението" и е издала стихосбирката "Има едно време..."

- Г-жо Борисова, какви диети за добра имунна система ще ни препоръчате?

- Д-р Какарашев, състоянието на имунната  ни система до голяма степен зависи от храната, която приемаме. При слаб имунитет, трябва да се придържаме към диета, която подпомага укрепването му. Така се намалява рискът от появата на различни болести, както и опасността от настъпването на смърт в млада възраст.

- Как да разберем, че имаме нужда от подсилване на имунитета?

- Към симптомите на отслабен имунитет се отнасят такива проблеми като чести вирусни и респираторни заболявания, дълго продължаващи и тежки остри вирусни инфекции, гнойни увреждания по кожата, увеличени лимфни възли, появата на гъбички по кожата и по половите органи. За отслабен имунитет мислим и при чести рецидиви на болести на дихателните пътища, пикочно-половата система и носната кухина. Една от основните причини за такова явление е неправилното хранене, но диетата за повишаването на имунитета е способна значително да го укрепи, при това не по-зле от медикаментите и хранителните добавки.

- На какви принципи почива „имунната диета“?

- Основният принцип на храненето за подсилване на имунитета е балансираното хранене, тъй като белтъчините, мазнините и въглехидратите имат значение за организма на човека в еднаква степен. Освен това, в много процеси участват липидите, които се получават предимно с храната, тъй катo те се произвеждат от организма ни в недостатъчно количество. Правилното хранене за подобряване на имунитета, подпомага синтеза на имуноглобулин, което от своя страна повишава съпротивителния ресурс на организма спрямо различни инфекции, включително срещу коварния Ковид. Също така, този тип хранене се препоръчва и на тези, които боледуват често, поради слабост на имунната им система.

- Как действа диетата за укрепване на имунната система?

- Тази диета подобрява работата на вътрешните органи, пречиства стомашно-чревната система; потиска размножението на вредните бактерии; нормализира артериалното налягане и оптимизира нивото на кръвната захар; възпрепятства развитието на различни патологични процеси в организма; повишава работоспособността и засилва активността на човека.

- Какво съдържа диетата за повишаване на имунитета?

- Имунната диета включва морски дарове, немазни риби и месо, яйца, кисело-млечни изделия, гъби, бобови култури; ръжен и пълнозърнест хляб, сухи плодове, пшеничени кълнове; плодове и листни зеленчуци.

- А кои храни са абсолютно забранени при „имунната диета“?

- За да се радвате на добър имунитет, завинаги трябва да се откажете от тютюнопушенето, употребата на наркотици, включително и на леките; полуфабрикати и консерви; туршия, колбаси, пушена храна; всякакви спиртни напитки; консервирани сокове; кафе, черен чай и какао; бонбони, шоколад, сладкарски изделия и всякакви лакомства.

- Какви правила трябва да спазваме за да постигнем силен имунитет?

- Кратко казано, храненето ни трябва да е правилно и пълноценно: Да консумираме не по-малко от 100 грама белтъци, не повече от 30 грама мазнини и максимум 400 грама въглехидрати на ден; да имаме нормален питеен режим – трябва да пием минимум 1,5 литра негазирана минерална вода всеки Божи ден, за да предотвратим застоя на течности и на микроби в организма си; да се храним само със здравословна храна, като премахнем всички вредни продукти; да се храним от 4 до 6 пъти на ден, като ядем малки порции; да закусваме овесена каша с ядки, горски плодове и кисело мляко, да пием билков чай; преди обяд да ядем плодове; да обядваме пилешка супа, задушена риба и зеленчукова салата, да пием плодов сок; за следобедна закуска – плодово пюре; да вечеряме задушено говеждо месо, пресни зеленчуци и отвара от шипки.

- Мога ли да Ви помоля да ни дадете три рецепти за храни, с които имунитета ни ще бъде в добра кондиция?

- Да, моля, запишете ги:

Рецепта за овесена каша:

1. Кипваме в тенджера 1 литър вода и слагаме 2 чаши овес;

2. Варим на слаб огън, като често разбъркваме;

3. Преди да сервираме, добавяме кисело мляко, горски плодове и посипваме с млени орехи.

Рецепта за пилешка супа:

1. Наливаме в тенджера вода, слагаме в нея пилешко филе без кожата, варим, докато стане готово;

2. Изваждаме месото, слагаме в бульона нарязани картофи, лук и настърган морков;

3. Добавяме сол и подправки, посипваме с измита елда;

4. Варим 20 минути, а 10 минути преди да е готово прибавяме магданоз.

Рецепта за отвара от шипки:

1. 2 супени лъжици млени плодове заливаме с 2 чаши гореща вода;

2. Поставяме да се вари на водна баня за 15 минути;

3. Охлаждаме, след което прецеждаме през марля плодовете.

- Какви са ползите, които ще имаме, ако прилагаме диетата за укрепване на имунитета?

- След 2-3 седмици след началото на диетата, освен че имунната ви система ще се справя с всички предизвикателства, ще имате пречистена храносмилателна система; подобрена функция на стомашно-чревния тракт, тъй като в режима присъстват продукти с голямо количество фибри; повишена устойчивост към стрес, тъй като често нервността възниква на фона на влошеното здраве; менюто съдържа само нискокалорични продукти, поради което тази диета спомага за намаляване на телесното тегло; безсънието изчезва и се подобрява самочувствието ви!

- Верно ли е, че за силен имунитет и за доброто усвояване на желязото в организма е необходим витамин С?

- Верно е, Д-р Какарашев! Витамин С, представлява аскорбинова киселина. Той може да се намери естествено в цитрусовите плодове, брюкселското зеле, броколито, папаята и в други плодове и зеленчуци. Витамин С е от съществено значение за доброто здраве и за поддържането на здрава имунна система. Той помага да се подобри усвояването на желязо от организма, така че ако приемате добавка с желязо, задължително консумирайте и витамин С.

- Витамин С го губим с урината, организма ни не го съхранява…

- Да, така е. Именно затова всяка сутрин е добре да приемете витамин С на гладно, 30 минути преди хранене. Ако установите обаче, че това разстройва стомаха ви, то започнете да го приемате с малко храна. Всеки организъм толерира витамин С различно и ако приетата доза витамин С се окаже висока за вас, вие ще получите къркорене на червата и неприятна диария.

- При обилна менструация, жените могат ли да вземат висока доза витамин С?

- Да, могат и това намалява кръвотечението от влагалището им. При необходимост, в този случай, освен витамин С се прилагат витамин К и Децинон – всички тези медикаменти притежават хемостатичен ефект. При някои жени, може да се наблюдава оскъден менструален цикъл, поради прием на високи дози Витамин С.

- Защо е важен витамин Д за нашият имунитет?

- Витамин Д има много функции в човешкото тяло, в това число: деленето и растежа на клетките, нормалната функция на имунната система и доброто здраве на костите. Интересен факт е, че нашето тяло може да произвежда собствен витамин Д. Но въпреки това, ако кожата ви не е изложена на достатъчно слънчево греене през годината, организмът ви може да развие дефицит, който е много срещан днес. Основна причина за това е, че масово хората работят в закрити помещения и така не могат да образуват активната форма на витамин Д. Трябва да запомните, че именно витамин Д помага на тялото да усвоява калция, като поддържа костите ви здрави. Витамин Д се намира само в няколко хранителни източника, затова при запълване на дефицит обикновено се използват хранителни добавки.

- Кога е най-добре да се приема витамин Д?

- Тъй като витамин Д е мастноразтворим, приемайте го с най-обилното си хранене, за да подобрите усвояването му. Освен това, консултирайте се с вашия доктор относно комбинираният прием на витамин Д, витамин К2 и магнезий, тъй като научно е доказано, че те работят синергично.

- Трябва ли да изследваме нивото на витамин Д в кръвта си?

- Да, препоръчително е! За здрав имунитет, изследвайте нивата на Витамин Д в кръвта си, веднъж в годината. Така ще разберете дали се нуждаете от суплиментиране с витамин Д и ще информирате за това вашият лекар.

- Защо омега-3 мастните киселини се комбинират с витамин Д?

- Защото комбинацията на Омега-3 с витамин Д, води до производството на серотонин – това е хормонът на щастието. Тъй като закуската обичайно съдържа по-малко мазнини в сравнение с останалите хранения, добре е да приемате омега-3 и витамин Д по време на обяда или вечерята. Това ви гарантира здраве и дълголетие!


Д-р Румен Какарашев

GSM 0886118686

kakarashev@abv.bg


Коментари

Популярни публикации от този блог

Меги Стоянова: Какво ни трябва за хубав с*кс?

Д-р Павел Вълев: Има ли в България вода, която гори с пламък?

Росица Желева: Духът на богат тракиец бди над Поморийската гробница