Д-р Емилия Караславова, дм: Мумио – дар от Бога е това!
Д-р Емилия Караславова, д.м. е специалист с доказан опит и с огромен научен принос в областта на медицината. Тя е утвърден специалист с дългогодишна практика и със задълбочени познания. Завършила е Медицински университет – Пловдив. Продължила е професионалното си развитие с докторантура, в рамките на която успешно е защитила дисертация и е придобила образователната и научна степен "доктор по медицина". С над 25 години клиничен и научен опит, д-р Караславова се отличава със своя ангажимент към високите стандарти в диагностиката, лечението и грижата за пациентите. Нейната работа съчетава научната прецизност с хуманността и с индивидуалния подход към всеки един болен човек. Тя е автор и съавтор на редица научни публикации в национални и международни издания, с импакт фактор, участник е в медицински конференции и във форуми, както в България, така и в чужбина. Д-р Караславова е известна със своята емпатия, професионализъм и новаторски подход към медицинската практика. Тя е търсен специалист, както от пациенти, така и от колеги, и продължава да работи за утвърждаване на съвременните стандарти в здравеопазването. Това, което отличава д-р Караславова, е нейният дълбок интерес и активна практика в областта на духовното и енергийното здраве. Тя вярва, че истинското лечение изисква цялостен подход – не само към тялото, но и към ума, душата и енергийната система на човека. В практиката си често комбинира класическите медицински методи с доказани холистични подходи, като енергийна терапия, трансформация и работа за повишаване на самосъзнанието. Нейната мисия е да съчетава научните познания с интуитивните прозрения и древното познание със съвременните иновации, които тепърва научната общност ще изучава задълбочено, за да подпомогне за истинското и устойчиво изцеление на хората. Мейл за връзка с д-р Караславова: e_karaslavova@yahoo.com
- Д-р Караславова, какво представлява мумио и истина ли е, че и в България го има?
- Мумио, Д-р Какарашев, наричано още шиладжит, представлява лепкава, тъмнокафява до черна смола, която се е образувала при разлагането на растителни материали, при екстремни условия, в скали на голяма надморска височина, например в Хималаите и в Алтай. И да, има го и в България – в Родопите, по-точно, при село Кушла. Мумио се смята за чудотворно лечебно средство според Аюрведа, тъй като то съдържа множество минерали, аминокиселини, витамини, хуминова и фулвинова киселина, които спомагат за укрепване на имунната система, за общо повишаване на енергията, за стимулиране на регенерацията на всички органи и системи в организма, за подпомагане на костното здраве, за справяне с кожни проблеми и като мощен афродизиак.
- Кои фактори благоприятстват образуването на мумио?
- Оказва се, че планинските райони, намиращи се на голяма надморска височина създават подходящи условия за разлагането на древната растителност под действието на микроорганизмите, атмосферното налягане и температурата. Така мумио получава в състава си над 84 минерала в йонна форма, хуминова и фулвинова киселина, аминокиселини, витамини, флавоноиди, омега-3 и омега-6 мастни киселини и етерични масла. В днешно време, от торф също се извличат ценните съставки на мумиото и така може да се използва като хранителна добавка.
- Какви са ползите за здравето?
- Като имуностимулатор, мумио стимулира естествените защитни сили на организма и клетъчния имунитет. Повишава нивата на енергия и подобрява физическата издръжливост, което го прави ценен за спортистите и за хората след тежки заболявания. Подпомага клетъчната регенерация, ускорява възстановителните процеси и е полезно за здравето на костите и на ставите. Фулвиновата киселина има детоксикиращ ефект и спомага за изчистване на организма от токсини и от тежки метали. Мумио има антиоксидантно действие и предпазва клетките от увреждане. Използва се от векове в Аюрведа и в други народни медицини за общо укрепване на организма и за лечение на различни заболявания, включително при хора със сърдечно-съдови проблеми, със стомашни разстройства, с анемия, както и при лица със заболявания по кожата, лицето и косата.
- Мумио съдържа почти цялата Менделеева таблица, но може би най-ценното в него е фулвиновата киселина?
- Точно така, фулвиновата киселина е органично съединение, с природен произход, извличано от хумуса в почвата. Притежава антиоксидантен, хелатиращ, имуномодулиращ, детоксикиращ и други полезни ефекти. Прилага се при недостиг на минерали в организма, при чести инфекции, при интоксикация на организма и при нарушен енергиен баланс. Лечението с фулвинова киселина е препоръчително да става под лекарски контрол, тъй като понякога са възможни стомашно-чревни неразположения, поява на алергия и промяна в ефективността на някои от приеманите лекарства и добавки.
- Каква е тайната, която се крие във фулвиновата киселина?
- Тайната която носи фулвиновата киселина е, че тя има ниско молекулно тегло и е с много добра до висока разтворимост във вода. Именно това я прави достъпна и лесно усвоима от растенията, животните и хората. Тя е изключително добър хелатиращ агент, свързва се с различните минерали и ги прави по-достъпни за усвояване от организма; показва добри антиоксидантни свойства, предпазва клетките от оксидативния стрес, намалява нивата на свободните радикали и намалява хроничното възпаление в организма; съдейства за извеждането от тялото на човека на редица вредни субстанции, токсини, тежки метали, отпадни метаболитни продукти и подпомага ефективната детоксикация; балансира чревната микрофлора, подобрява цялостното гастро-интестинално (стомашно-чревно) здраве, спомага за поддържане на силен имунитет, на добро настроение, на висока устойчивост към инфекциозни агенти и токсини; притежава имуномодулиращ ефект, регулира имунния отговор при контакт с всевъзможни токсични, инфекциозни, химични и други агенти.
- Кога приемът на фулвинова киселина е от най-голяма полза?
- При дефицит на минерали в организма приемът на фулвинова киселина, заедно с необходимото количество от липсващите минерали води до бързо подобрение на човека. Причината за това е, че фулвиновата киселина улеснява изключително много усвояването на минерали като желязо, цинк, магнезий и калций. При анемия, приемът на фулвинова киселина подпомага усвояването на желязото, на витамин В12 и на фолиевата киселина. При отравяне на организма с токсини и с тежки метали, фулвиновата киселина свързва тежките метали, като кадмий, олово, живак и други, и ги прави лесни за изхвърляне навън от организма. При нарушено храносмилане, например при синдром на пропускливите черва, при синдром на раздразненото черво, при възпалителни чревни заболявания, приемът на фулвинова киселина има силен благотворен ефект върху възстановяването на чревната микрофлора и така тя облекчава наличните оплаквания на пациентите. Обаче, Д-р Какарашев, много хора боледуват често, други пък са с постоянна умора. Дали и за тях мумио няма да е от изключителна полза?
- Да, при чести боледувания от инфекции и при наличие на постоянна, хронична умора приемът на фулвинова киселина от мумио може да подобри здравето и да предотврати преждевременното стареене. При възстановяване след тежко физическо, психическо, емоционално претоварване или след сексуално изтощение, например след „меден месец“, приемът на фулвинова киселина засилва енергийния метаболизъм, тонизира тялото и го зарежда с много енергия. Освен за пиене, фулвиновата киселина може да се използва и в козметични продукти за мазане на кожата, под формата на маски за лице, серуми за кожа и кремове за лечение на екзема, дерматит, акне и възпалителни заболявания на кожата. А, възможни ли са странични ефекти?
- Да, възможни са, както при всяко друго лекарство, така и при тази хранителна добавка, обаче при фулвиновата киселина тези странични ефекти се явяват рядко. Възможни са гадене, повръщане, диария, стомашен дискомфорт, подуване на корема, влошаване на гастрит или на язвена болест, понижение на артериалното кръвно налягане, особено при хората, които приемат лекарства за терапия на артериална хипертония, в редки случаи е възможна поява на алергични реакции, изразяващи се в сърбеж, обрив, задух и оток. Някои хора могат да получат главоболие и умора. Имайте предвид, че пациентите, позволяващи си да приемат фулвинова киселина в много високи дози, провеждащите самолечение, лицата в напреднала възраст, болните хора с подлежащи хронични заболявания на бъбреците или на черния дроб, бременните жени, кърмачките и малките деца се явяват по-рискови групи по отношение на проявата на странични ефекти.
- Във връзка с хелатиращите свойства, фулвиновата киселина може ли да има нежелани взаимодействия с лекарства, с хранителни добавки, с билки и с храни?
- Да, разбира се. Фулвиновата киселина може да намали усвояването на антибиотици (квинолони, тетрациклини), на левотироксин, на лекарства за разреждане на кръвта (варфарин, аценокумарол, ацетилсалицилова киселина), както и на някои химиотерапевтици. И обратно, фулвиновата киселина може да усили ефекта на лекарствата за лечение на захарен диабет (метформин, инсулин), на антихипертензивните средства и на някои други медикаменти, използвани в медицината. При едновременна употреба с добавки, съдържащи калций, фулвиновата киселина може да доведе до хиперкалциемия. Запомнете, че фулвиновата киселина подобрява усвояването на минералите и следва да се използва с повишено внимание, за да не се допусне достигането на прекомерно високи нива на някои минерали, което би могло да предизвика усложнения и смърт.
- И като финал на това интервю, наблегнете на най-важното за фулвиновата киселина!
- Употребата на фулвинова киселина с пробиотици, с адаптогени, като женшен, ашваганда и антиоксиданти се оказва изключитено благоприятна за организма. Фулвиновата киселина подобрява усвояването на минералите от хранителните продукти. Обаче, танините и оксалатите, които се съдържат в кафето, чая, червеното вино и спанака могат да намалят ефекта на фулвиновата киселина. Комбинацията на алкохол с фулвинова киселина засилва токсичните ефекти на алкохола върху черния дроб, мозъка и сърцето. За да намалим риска от появата на странични ефекти и на нежелани взаимодействия, фулвиновата киселина следва да се приема поне два часа преди или четири часа след употребата на съответните лекарства, хранителни добавки, кафе, чай, както и да не се комбинира с консумацията на алкохол.
Д-р Румен Какарашев
Коментари
Публикуване на коментар