Какво да хапваме и пийваме през есенно-зимния сезон?
✔ Д-р Йорданка Господинова е лекар с над 30-годишен лекарски стаж
✔ Работи като специалист – нутриционист
✔ Мениджър е в здравеопазването
✔ Магистър е по социална психология
✔ Носител е на множество награди за литература
- Д-р Господинова, защо решихте да станете нутриционист и хранителен коуч?
- Д-р Какарашев, преди години установих, че имам сериозен проблем с теглото и здравето си. Неусетно се бях превърнала в една напълняваща жена със сериозни здравословни проблеми. И макар да съм лекар, не това, че вече приемах по два препарата за кръвно налягане и не това, че виждах високия си холестерол ме накараха да търся промяната. Аз просто осъзнах, че не приемам начина, по който изглеждам. Все по-рядко заставах пред огледалото. И когато го правех, се ужасявах от непознатия човек, който ме гледа от там. Все по-рядко влизах в магазини за дрехи, защото обличането на дрехи с много хиксове пред L беше в състояние да съсипе целият ми ден. Подхващах всяка новопоявила се диета, обещаваща чудеса. Първа, втора, поредна диета. Спирах въглехидратите, спирах месото или по странни схеми редувах картофи, яйца, мляко. И нищо! Или почти нищо! Не успявах да задържа и минималния резултат, много бързо всичко се връщаше обратно. И ставаше по-зле! Бях обявила кантара за свой враг. И не исках да се кача на него, ужасена от мигащите цифрички. Като не ги виждам, все едно ги няма. Въртях се в безизходен лабиринт, докато не реших, че трябва да направя нещо съвършено различно. И създадох Смарт Диет. Задълбочих обучението си в насока здравословно хранене и правилен начин на живот. И до днес не спирам да се усъвършенствам. Това ме изгради като успешен нутриционист и хранителен коуч.
- Може би храненето не е просто ядене, то си има и своята философия?
- Така е. Французите казват „Трябва да ядем за да живеем, а не да живеем за да ядем“. Важно е да не допуснем най-страшният конфликт – това е конфликтът с нашата собствена същност. Започнем ли да не харесваме себе си - как изглеждаме, как се обличаме, как мислим, как живеем, значи сме стигнали до най-задънената улица в живота си. Не направим ли бързо промяната, не открием ли верния изход се обричаме на стоп в развитието си. Това във времето води до болести и нещастия. Не бива да сме врагове на самите себе си, както и на собственото си здраве. Отричането, негативизмът и омразата ни разболяват - благодарение на тях ние ставаме заложници на собствената си психика.
- Какво наричаме „суперхрани“ и имат ли те място в менюто ни?
- Да, има суперхрани и е добре да ги ползваме при нужда. Те са своеобразен „катализатор“ за доброто ни здраве. Сред тях са авокадото, кокосовото мляко, кивито, нарът, боровинките, тиквеното семе, орехите, лешниците, бадемите, кашуто, фъстъците, шамфъстъкът, сусамът, лимецът, кълновете, спирулината, кинуата, доматите, яйцата, мазната риба, цвеклото, броколите, спанакът, къдравото зеле, сладкият картоф, зеленият чай, гроздето, лютите чушки, гъбите, маслините, чесънът, джинджифилът, натуралният пчелен мед, черният шоколад и ферментиралите храни като българското кисело мляко, киселите краставички и киселото зеле. Суперхраните съдържат полезни бактерии, дрожди и естествени пробиотици, които подобряват общото състояние на организма и благоприятстват функциите на имунната и на храносмилателната системи. В обратната посока действат храните, съдържащи химически добавки, глутен, генно-модифицирани съставки, както и храните с прекомерна термична обработка. Препоръчвам ви да увеличите приема на фибри. Яжте достатъчно плодове и зеленчуци. Намалете консумацията на прекалено обработени храни и на продуктите с добавена захар. Изберете ябълката пред картофения чипс и предпочетете орехите пред баничката! Научете на това и децата си - важен е личният ви пример с оглед на ранното възпитание на децата в правилната посока!
- Какво да хапваме и да пийваме през есенно-зимния период?
- През есенно-зимния период можем да се възползваме от сезонните плодове и зеленчуци, богати на калий и на витамините А и С, като ги консумираме директно или си правим смутита от ябълки, моркови, портокали и грейпфрут. Приемът им увеличава по естествен път приема на витамин С и укрепва имунната ни система. Също така, той спомага за недопускане на други заболявания, като пневмония, малария, диария. Доматеният сок е пълен с витамини А и С, както и с фолиева киселина, която помага за усвояването на желязото, а също така помага на организма да се бори с възпалителните процеси, които са чести спътници на грип, Ковид и настинка. Приемът на цвекло, морков, джинджифил и куркума осигуряват на организма комплекс от витамини А, С, Е, желязо, калций, като по този начин намаляват възпаленията, подкопаващи имунната система.
- Как стои въпросът с чая и кафето?
- Що се касае до кафето - до две кафета на ден е приемливо да пием, за да сме тонизирани. За чайовете - спокойно можем да се възползваме от предимствата на чая от мащерка, който спира развитието на вирусните клетки, тяхното размножаване и делене. Чаят от липа, който съдържа много мед, която е от съществено значение за образуването на кръв и помага при производството на инсулин, както и на хормони на хипофизата. Той подобрява метаболизма на клетъчно ниво. Чаят от коприва премахва токсините от организма, повишава хемоглобина и подобрява състава на кръвта – така чаят от коприва облекчава възпалението. Чаят от шипка съдържа много антиоксиданти и витамин С, които повишават устойчивостта на организма към инфекции. Много полезни са и чаят от лайка, подпомагащ стабилизирането на имунната система и успокояващ алергичните реакции, както и чаят от джинджифил, подпомагащ прочистването на червата от токсини и по този начин осигуряващ имунната защита на организма.
- На зеленчуците или на плодовете да наблегнем през есенно-зимния период?
- Зеленчуците и плодовете са в основата на здравословното хранене. Те са богати на витамини и минерали и съдържат цинк, фолиева киселина и фибри. Пресни, варени, задушени, те помагат в борбата с инсултите, високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания и дори някои видове рак. Те са най-полезни, когато се консумират директно. Когато правим сокове от плодовете и зеленчуците, много често премахваме кората, семената и сърцевината им, като успоредно с това процентът на диетичните фибри намалява. Много често, поради тази редукция на съдържимо, усещането за ситост не е еднакво, в случая, ако изядем един цял плод или зеленчук, и ако изпием сока, произведен от тях. Друга важна особеност е, че липсата на фибри в соковете допринася за по-висока концентрация на захар в тях, сравнено с целия плод. Това от своя страна може да повиши нивото на кръвната захар. Но понякога, ако е необходимо да си набавим бърза енергия, соковете са добра алтернатива, защото съдържат витамини, микроелементи, електролити, като магнезий, калий, калций, освен това съдържат и вода.
- Соковете или смутитата са за предпочитане?
- Смутитата са много по-здравословни от соковете, тъй като в техния състав се запазва съдържанието на диетични фибри, много витамини и минерали. Естеството на приготвянето им позволява и добавки в състава им, като ядки, зърнени култури, които ги правят много по-пълноценни, сравнено със соковете. В есенно-зимния период, можем да подсилим имунитета си със страхотните на вкус смутита от морков и лимон, например, така също - от тиква и моркови, от грозде и спанак и още много други.
- А алкохолът, той предпазва ли или вреди?
- По отношение на алкохола мога да кажа, че не съм привърженик на теорията за неговите ползи, освен може би допустимата чаша вино, понякога. Дори малко количество алкохол, унищожава безвъзвратно до няколко хиляди неврона. Алкохолът провокира адхезията на червените кръвни клетки, което способства за запушване на микрокапилярите, а това подлага невроните на кислороден глад.
- Какъв е най-добрият хигиенно-диетичен режим при болни с Ковид-19?
- Срещата с Ковид-19 се оказва неизбежно изпитание за доста хора. Индивидуалните особености на всеки организъм обосновават и различната клинична картина при различните пациенти. С времето успяхме да натрупаме доста информация за това какво вирусът засяга и кои групи от популацията са по-податливи. Безспорно се доказа, че хора в по-добро здраве прекарват инфекцията значително по-леко и рискът от усложнения при тях е доста по-нисък. Противоположно на това, при хора с хронични заболявания като артериална хипертония, захарен диабет, сърдечно-съдови и мозъчни болести, вирусът е много по-опасен. Преболедуването от Ковид-19 представлява една системна “травма” за организма, като възстановяването изисква продължителен период от време, така както е и при всяка външна травма. Степента на засягане и възстановителният период зависят от индивидуалните особености на организма ви, както и от тежестта на прекараната инфекция. Обикновено симптомите след прекараното заболяване отшумяват и изчезват напълно до няколко месеца.
- Какво е мнението Ви за ваксинацията срещу Ковид-19?
- Ваксините, както е показала историята до сега, работят, и то добре. Спасили са милиони човешки животи и са прекратили или отслабили едни от най-страховитите инфекциозни бичове за човечеството. Аз мисля, че ваксинирането е изключително важно и е редно час по скоро да се преустанови разпространението на фалшиви новини по тази деликатна тема. Не бива хората да се плашат от чипиране, безплодие, заразяване и смърт след като им се приложи ваксина за Ковид-19. Лично аз се ваксинирах и си поставих и бустерна доза и не откривам нищо страшно или опасно в това. Препоръчително е няколко дни преди и след ваксинацията да не се приема никакъв алкохол, упойващи субстанции и диуретици, тъй като те действат обезводняващо и неблагоприятно на организма. При някои хора след ваксиниране се наблюдават повишена температура, обща отпадналост, умора, главоболие, мускулни болки, студени тръпки, втрисане и гадене. Дехидратацията може да засили страничните ефекти на ваксините срещу Ковид-19. За да подготвите тялото си за ваксинация е необходимо преди да се ваксинирате да изпиете два-три литра вода.
- Какво да ядат и да пият страдащите от пост-Ковид-синдром?
- Хората, които са прекарали инфекция с Ковид-19 е нужно да приемат богата диета, съдържаща всички есенциални хранителни вещества. Трябва да приемат голямо количество витамини, протеини, мастни киселини, фибри и други, които ще повишат защитните и възстановителните сили на организма им. Подходящи продукти и храни за хората, възстановяващи се от тежка Ковид-инфекция са: риба, млечни продукти, бобови растения, плодове, сурови зеленчуци, ядки, зърнени култури, консумирани заедно с люспите им. Трябва да се избягват храни, които товарят организма, водят до дискомфорт в стомаха, причиняват запек и имат ниска хранителна стойност. Такива са чипсове, сладкиши, торти, тестени изделия и други. Много важно е да познаваме състава на храните, с които се храним и да се научим да ги подбираме така, че да донесат максимална полза на организма ни. Ето моите 13 правила, които е необходимо да запомните и да спазвате за здраве, красота и дълголетие:
1. Винаги в менюто ви трябва да присъстват плодове, зеленчуци, бобови растения (леща, боб, грах), ядки и пълнозърнести храни (непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз) и храни с високо съдържание на нутриенти (месо, риба, яйца и мляко).
2. Ежедневно приемайте, храните богати на фибри и най-вече овесени ядки.
3. За закуска избирайте сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни с високо съдържание на захар, мазнини и готварска сол. Винаги предпочитайте пресните плодове и зеленчуци пред сладоледите, сладките закуски, бисквитите и шоколадовите изделия.
3. Не варете дълго зеленчуците и плодовете, тъй като това води до загуба на важни витамини, минерали и фитонутриенти.
4. По изключение яжте консервирани и сушени зеленчуци и плодове, като за предпочитане са тези, които нямат добавени сол, захар и консерванти.
5. Консумирайте храни с ненаситени мазнини (риба, авокадо, ядки, зехтин, соя, слънчогледово олио, царевично масло), а не наситени мазнини (тлъсто месо, масло, кокос, сметана, сирене, кашкавал, сланина, свинска мас).
6. Вместо червените меса, за които се появиха данни, че са канцерогенни, избирайте бяло месо от пиле и риба, които са с ниско съдържание на мазнини.
7. Избягвайте преработените меса и колбасите, тъй като те са богати на наситени мазнини, натриев хлорид, натриев нитрит, натриев моноглутамат, карагенан и на цяла плеяда от оцветители, консерванти, стабилизатори и подобрители на вкуса, някои от които са опасни за вашето здраве и водят до наднормено телесно тегло.
8. Избягвайте индустриално произведените храни, защото те съдържат трансмазнини. Такива са: бързи замразени храни, пържени храни, пайове, бисквитки и маргарини.
9. Когато вкъщи си приготвяте храна, ограничете количеството на солта и соевия сос, тъй като те съдържат прекалено много натрий.
10. Ограничете дневния прием на сол между 3 и 5 g (приблизително 1 чаена лъжичка) и заменете натриевия хлорид с хималайска сол или с морска йодирана сол.
11. Избягвайте тъй наречените „леки закуски“ с високо съдържание на сол и захар.
12. Ограничете приема на газирани безалкохолни напитки с високо съдържание на захар, фрукто-глюкозен сироп, цикламат, аспартам и други опасни за здравето ви съставки.
- Защо е опасно да преяждаме и да препиваме, особено по празниците?
- Хубаво е да поговорим за преяждането и препиването, преди по спешност да сте попаднали в хирургията поради остър панкреатит или остър калкулозен холецистит. Все-повече и все по-често хората са склонни да преяждат, като консумират голямо количество храна за кратко време, дори и когато не са гладни. Емоционалното напрежение и стреса предизвикват „вълчи апетит“ и водят до преяждане. Препиването с алкохол често става поради желанието ни да се разтоварим от натрупания стрес. Човек усеща чувство за освобождаване и облекчение в момента на храненето и пиенето, ама след това му става тежко на корема, диша трудно, чувства угризения, срам и има усещането за безсилие и за загуба на контрол. Характерни за преяждането са: много по-бързо от нормалното хранене, хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен, изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад, хранене сам поради чувство срам и смутеност, изпитване на чувство за вина или отвращение от себе си. Важно е да отбележим, че хората, които преяждат по празниците, по принцип преяждат и през другото време. Повече от 50% от хората със склонност към преяждане имат тежко затлъстяване. Това се дължи на повишеният прием на калории и на липсата на двигателна активност. Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти, така също от захарен диабет и рак. Други здравословни рискове, свързани с този тип хранително нарушение са проблеми със съня, астма и синдром на раздразненото дебело черво.
При жени състоянието е свързано с риск от проблеми с фертилитета и с нарушения в менструацията. Често жените със затлъстяване получават усложнения по време на бременност, както и развиват поликистозен овариален синдром.
- Знаем че дневно са ни необходими около 700 IU витамин Д. От кои храни да си го набавим?
- Витамин D е основно хранително вещество, от което тялото ни се нуждае за жизненоважните процеси. Витамин D е мастноразтворим витамин, който подпомага усвояването на калция, насърчавайки растежа и минерализацията на костите. Той също така участва в различни функции на вашата имунна, храносмилателна, кръвоносна и нервна системи. Препоръчителната дневна доза Витамин D е 600-800 IU. Дефицитът на витамин D e доста често срещано явление и засяга около 13% от населението на света. Това е алармираща статистика и не трябва да бъде пренебрегвана, защото значението на витамин D за организма е фундаментално. Моите съвети за да набавим витамин D в оптимално количество са:
1. За да е активен витамин D е необходима пряка слънчевата светлина. Той се нарича „слънчевият витамин”. Кожата ни съдържа холестерол, който е предшественик на витамин D. Когато това съединение е изложено на UV-B лъчение от Слънцето, то се превръща в активната форма на витамин D. Създаденият от Слънцето витамин D може да циркулира два пъти по-дълго от витамин D, приет чрез храната и добавките. Препоръчително е всеки ден да се разхождаме поне половин час на открито, независимо дали виждаме Слънцето през деня. Кожата ни получава необходимите ултравиолетови лъчи, дори при сумрачно време, защото облаците не спират UV лъчите.
2. Мазните риби и морски дарове са сред най-богатите естествени хранителни източници на витамин D.
3. Яжте повече гъби. Култивираните и дивите гъби са единственият вегетариански източник на витамин D2 и е доказано, че консумацията на гъби рязко покачва нивата на витамин D в кръвта.
4. Консумирайте яйца и мляко. Те са богати на витамин D.
5. Ако е необходимо, при ниски нива на Вит.Д вземайте хранителни добавки, съдържащи този жизненоважен витамин.
- Кои храни са подходящи за повишаване на хемоглобина?
- Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислорода в тялото ни. Той също така транспортира въглеродния диоксид от клетките до белите дробове, за да бъде издишан. Желязото играе изключително важна роля в производството на хемоглобин и червени кръвни клетки. Честите причини за нисък хемоглобин са: желязодефицитна анемия, бременност, чернодробни проблеми, инфекциозно или паразитно заболяване. Някои хора имат естествено нисък хемоглобин, без подлежаща причина. Поддържането на оптимални нива на хемоглобина е изключително важно за правилното функциониране на всички наши органи и системи. Когато искаме да повишим нивото си на хемоглобин, трябва да добавим две групи храни към диетата си - желязо и фолати. За повишаването на нивото на серумното желязо трябва да наблегнете на: черен дроб, карантия, охлюви, миди, червено месо, броколи, спанак, коприва, лапад, зелен боб, зеле и леща. Фолиевата киселина и витамин В12, които тялото ни ползва за да узреят червени кръвни ще си набавите от: телешко месо, агнешко месо, грах, авокадо, маруля, ориз, фасул и фъстъци. Ако имате тежка анемия с хемоглобин под 100 g/l ще се наложи да приемате хранителни добавки и хапчета съдържащи йонизирано желязо. Имайте предвид, че е опасно да приемате дълго време и във високи дози желязо, тъй като този метал ще се отложи из вътрешните ви органи и ще си причините тежко заболяване – хемосидероза или хемохроматоза. Прекомерният прием на желязо води до запек, гадене, повръщане и чернодробна цироза, от усложненията на които можете да умрете. При значително понижен хемоглобин задължително трябва да се консултирате с лекар.
- Как да се хранят правилно жените по време на бременност?
- Бременността представлява уникално състояние на организма, с повишени изисквания от страна на организма на жената и на плода в матката й. Това неминуемо налага промени в хранителните навици, за да може плодът да израсне жив, здрав, а жената да може да се възстанови лесно до предишното си състояние. На първо място като сте бременна, спрете цигарите и алкохола и не пийте лекарства които са противопоказани по време на бремеността. Бременната жена, има нужда от повече хранителни вещества като протеини, желязо, фолиева киселина, йод и калций. Доброто хранене по време на бременност, и то балансирано, е много важно за бебето да расте и да се развива правилно. В началото на бременността, жената трябва да консумира около 300 калории повече от обичайното на ден, докато при напреднала бременност необходимите допълнителни калории са около 500. Много е важно да не се надвишава значително това количество калории, защото би довело до качване на нежелани килограми, които след това мъчно се свалят. Въпреки, че гаденето и повръщането през първите няколко месеца от бременността могат да затруднят редовното хранене, опитайте се да се храните балансирано и да приемате витамини за бременни. Тук ви дам две дузини препоръки за здравето на вас и на вашето бебе, които следва да запомните и да спазвате :
1. Яжте разнообразни храни, за да получите всички нужни хранителни вещества. Това са плодове, зеленчуци, яйца, ядки, млечни продукти, месо и риба.
2. Избирайте храни и напитки с по-малко добавени захари, наситени мазнини и сол.
3. Консумирайте редовно земеделски продукти с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб и бисквити, бобови растения и ориз. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци заради витамините и минералите в тях. Препоръчвам ви да приемате хранителни добавки с фибри за да получите необходимото количество – ползвайте псилиум и метилцелулоза. Говорете с вашия лекар, преди да започнете каквито и да било лечения през бременността. Ако приемате добавка с фибри, важно е бавно, а не изведнъж да увеличавате количеството, което приемате. В противен случай, ще си причините подуване на корема от газове, често пърдене, оригване и стомашно-чревни спазми. Също така е важно да приемате достатъчно течности срещу обезводняване.
4. Избягвайте консумацията на престояла сготвена храна.
5. Ограничете рафинираните зърнени храни и нишестета, които се съдържат в храни като бисквитки, бял хляб и някои закуски.
6. Изхвърлете всички храни-боклуци от дома си и на тяхно място се запасете със здравословни продукти. Когато ви се похапва нещо набързо, изяжте плод и за Бога, не посягайте към храните, които са лоши за вас и за вашето бебе !
7. Уверете се, че приемате достатъчно витамини и минерали в ежедневната си диета. Много често е нужно да приемате пренатални витамини, за да сте сигурни, че получавате достатъчно витамини и минерали всеки ден.
8. Не забравяйте да приемате достатъчно млечни продукти и богати на калций храни, за да сте сигурни, че получавате 1000-1300 мг. калций на ден.
9. Яжте храни, богати на желязо, като крехко червено месо, спанак, боб и зърнени храни, без добавена захар, за да получавате 27 мг желязо дневно.
10. Докато сте подложена на бременност, ще ви трябват поне 220 микрограма йод на ден, за да осигурите нормалното развитие на мозъка и нервната система на вашето бебе. За целта хапвайте редовно мляко, сирене, извара, кисело мляко, печени картофи и варен фасул.
11. Изберете си поне един добър източник на витамин С всеки ден, като портокали, грейпфрути, ягоди, броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелени чушки или червени домати. Бременните жени се нуждаят от 80 - 85 mg витамин С ежедневно.
12. Необходим ви е сериозен източник на фолиева киселина, който ще откриете в зелените листни зеленчуци, телешкото месо и бобовите растения (боб, грах, нахут). Всяка бременна жена се нуждае от най-малко 0,64 mg фолиева киселина на ден, за да се развие правилно плода и да се предотвратят дефекти като спина бифида. Фолиева киселина може да се приема и под формата на хранителна добавка.
13. Добавете поне един източник на витамин А всеки ден в храната си. Това могат да бъдат моркови, тикви, сладки картофи, спанак, ряпа, цвекло, кайсии или пъпеш.
14. Алкохолът ви е абсолютно забранен по време на бременност. Той уврежда вас и бебето ви, като предизвиква преждевременно раждане, поразява вашият мозък и интелекта на бебето ви. При употреба на алкохол през бременността се раждат бебета с вродени дефекти и с ниско тегло.
15. Ограничете кофеина до не повече от 300 mg на ден. Чаша кафе съдържа около 150 mg кофеин, докато черният чай обикновено има около 80 mg кофеин. Не забравяйте, че шоколадът съдържа теобромин и кофеин, които понякога са в значителни количества и могат да се окажат опасни за вас и за вашето бебе.
16. Намалете общото количество мазнини, което ядете, до 30% или по-малко от общите дневни калории. За човек, който приема около 2000 калории на ден, това са около 65 грама мазнини дневно.
17. Не яжте рибите акула, скумрия и паламуд, тъй като те съдържат високи нива на живак. Избягвайте суровата риба и черупчестите мекотели като стриди и миди.
18. Не консумирайте „синьо сирене“ като Рокфор, Бри и Камамбер. Тези сирена често са непастьоризирани и могат да причинят инфекция с Listeria. Вместо тях си хапвайте бяло саламурено сирене, извара, натурално краве и козе кисело мляко.
19. Не яжте сурови яйца и месо, приготвено „алангле“ - поради риск от заразяване с токсоплазмоза, която може да ви причини спонтанен аборт.
20. По време на бременност може да имате сутрешно гадене, диария или запек. Понякога ви е трудно да задържате храната или се чувствате прекалено зле. Тогава задължително посетете вашият гинеколог.
21. При сутрешно гадене хапвайте сухари и пълнозърнести храни. През целия ден правете малки, чести хранения, като избягвате мазни, пържени, люти и пикантни храни.
22. При запек консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Освен това пийте от 6 до 8 чаши вода на ден. Приемът на фибри също ще ви помогне.
23. При диария приемайте повече храни, които съдържат пектин, диетични фибри, варени картофи, препечен до черно хляб и дренки за да спрете разстройството. Чудесна работа ще ви свършат ябълковото пюре, варения бял ориз и овесени ядки, добавени в кофичка кисело мляко.
24. При кисели оригвания хапвайте по малко, но често през целия ден и пийте чаша прясно мляко преди всяко ядене. Не пийте кафе и лимонов сок, защото те засилват киселините в стомаха ви. Не яжте пържени, люти, пикантни храни, защото и те задълбочават проблема ви.
- Д-р Господинова, Вие имате множество литературни награди. Подарете ни ваше любимо стихче!
- С удоволствие, д-р Какарашев! Ето моето стихотворение „По душа“:
Днес ще те обичам… по душа.
Гола… Като спъната надежда…
Теб ще търся. Тъжно ще вървя
под небе, което се оглежда
в локвите… Забрави ги дъждът.
Виж ги как прегръщат тротоара.
Днес ще те обичам като мъж,
с който моят залез се повтаря…
Онзи, виолетово роден,
и умрял, преди да ти се случа…
Или от отричане взривен?!...
Някога морето ще научи
за една отречена любов…
Но сега дъждът вали студено.
Този свят и днес не е готов
да обича, щом е забранено.
Д-р Румен Какарашев,
GSM 0886118686
Коментари
Публикуване на коментар